5I9A5715_pick.jpg

Holt Residence

Los Angeles, CA

View from the street showing updated window packages, new stucco finish, and contemporary trim details.

View from the street showing updated window packages, new stucco finish, and contemporary trim details.

View from the steps leading to the new front entry with steel and wood awning with custom rain chain and planter.

View from the steps leading to the new front entry with steel and wood awning with custom rain chain and planter.

Holt Residence - Los Angeles, CA

The Holt Residence was a typical one-story, 1940’s Los Angeles bungalow house with small, individual rooms closed off from both each other and the outdoors. We remodeled the home to create one large open kitchen, dining and den area that also opened to the backyard and the formal Living Room.  Where previous sight lines within the house were limited by the separate rooms, long vistas through the house and to the outdoors were created. Taking advantage of the climate and lifestyle, the rear wall of the main public living area is now mostly glass and opens upon a new outdoor dining area.  

The master bathroom was relocated to the back of the property making way for access to the backyard and creating a better circulation flow for the whole home. A new Master Suite, with a sizable walk-in closet and a bathroom with a double vanity and marble shower tile, is situated at the rear of the house.

The entry was transformed as well, with a new awning and concrete tile patio that provides a welcoming place to sit at the front of the house. New windows, doors, stucco topcoat, gutters and trim make the house look and feel almost completely new.

Floor Area: 1,900 sf

Construction Budget: $125/sf

Completion Date: 2018

Demolition First Floor Plan (bottom), First Floor Plan (top)

Demolition First Floor Plan (bottom), First Floor Plan (top)

The new kitchen boasts two sinks, a six burner, dual oven range and integrated, under counter wine refrigerator. Large windows let in light from the front of the house.

The new kitchen boasts two sinks, a six burner, dual oven range and integrated, under counter wine refrigerator. Large windows let in light from the front of the house.

Through the selective demolition of interior walls, this view was created in which sight lines extend from the kitchen, through the living area, to the outdoor patio, backyard, and ADU beyond.  Inlaid into the flooring is a custom hatch for access to the downstairs wine cellar.

Through the selective demolition of interior walls, this view was created in which sight lines extend from the kitchen, through the living area, to the outdoor patio, backyard, and ADU beyond. Inlaid into the flooring is a custom hatch for access to the downstairs wine cellar.

Detail of master bath sink fixtures with shower fixtures visible in the mirror.

Detail of master bath sink fixtures with shower fixtures visible in the mirror.

Inlaid into the flooring is a custom hatch for access to the downstairs wine cellar.

Inlaid into the flooring is a custom hatch for access to the downstairs wine cellar.

New master bathroom with double vanity and marble shower tile.

New master bathroom with double vanity and marble shower tile.

Master bath shower fixtures against marble tile backdrop.

Master bath shower fixtures against marble tile backdrop.

Updates to the second bath include matching grain wood cabinetry, new countertops, and simple trim elements.

Updates to the second bath include matching grain wood cabinetry, new countertops, and simple trim elements.